Törenden Önce Demiştim ki: 91. Akademi Ödülleri 24 Şubat gecesi düzenlenecek törenle sahiplerini buluyor. İlk defa bir süper-kahraman filmi En İyi Film ödülüne adayken, ilk defa bir Netflix yapımı En İyi Film ödülüne bu kadar yakın. Spike Lee’nin En İyi Yönetmen dalındaki adaylığı ile ilk defa bir Afrikalı-Amerikalı bu ödüle uzanabilmesi olasılığı ufukta belirdi. 10’ar adaylıkla Alfonso Cuaron’un Roma’sı ve Yorgos Lanthimos’un Sarayın Gözdesi’si geceye en iddialı ve kalabalık katılacak filmler. Son dönemde Akademi üye sayısını ciddi oranda artırdı; Akademi üye profilindeki gençleşmenin ve artan çeşitliliğin sonuçlarını ödül gecesinde de izlemeye devam edeceğiz. Lafı uzatmadan tek tek kategorilere, adaylara, favorilere ve kanaatimce en iyilere bakalım - (Törenden sonra: Ve tabii sonuçlara bakıp üzerine konuşalım).
Hakkında yazdığım filmlerle ilgili sayfalara/yazılara ulaşmak için filmlerin posterlerine ya da filmlerin isimlerine tıklayabilirsiniz.
En İyi Film:
Diğer Adaylar: Sarayın Gözdesi, Yeşil Rehber, Bohemian Rhapsody, Bir Yıldız Doğuyor, Vice, Karanlıkla Karşı Karşıya, Kara Panter
Törenden Önce: En İyi Film kategorisinde öne çıkan filmlerin Cuaron’un Roma’sı ve Lanthimos’un Sarayın Gözdesi’si gibi Dünya Sineması’na ekolünden filmlerden olması Amerikan film endüstrisinin girdiği krizi gösteriyor. İlk kez bir süper-kahraman filminin, Kara Panter’in adaylığı da aynı perspektiften okunabilir. Roma’nın kaybetmesi ancak; Akademi üyelerinin “Bir Netflix filmi En İyi Filmi de kazanmasın artık” diye düşünerek Roma’dan kaçmaları ile mümkün. Bir Yıldız Doğuyor’un burada olması ise Akademi için utanç kaynağı olmalı...
Törenden Sonra: Yeşil Rehber’i Amerikalı izleyici açıkçası beğenmişti ancak; filmin senaristlerin biri olan Tony Vallelonga’nın oğlu Nick Vallelonga’nın ayrımcı tweetlerinin ortaya çıkışı ve Viggo Mortensen’in yaptığı siyah Amerikalıları rencide edebilecek gaf ve biyografi olma iddiasındaki filmin senaryosunun gerçekleri pek de yansıtmadığının ortaya çıkması ertesi açıkçası filme büyük ödül için fazla şans vermiyordum. Filmin ırk sorunlarına eğiliyor gibi yaparken aslında yine merkezindeki ikiliden beyaz olanı kahramanlaştırması, siyah olanı kendi kültürüne uzak bir uyumsuz olarak resmettiği gerekçesiyle ödülden uzak olduğunu düşünmüştüm. Filmin dönemin sertliğinden uzaklığıyla gerçeklikten koptuğunu, hatta aman kimseyi suçlamayayım tavrıyla polise karlar altında tekerlek değiştirtmesiyle kendisini inkar ettiğini ve çamura saplandığını düşünmüştüm –hala da böyle düşünüyorum. Ancak Akademi’nin yine ırksal sorunlarla ilgileniyor gibi yapıp beyaz yücelten – tuvalet ayrımına balyozu indiren beyaz adamı Kevin Costner’ı ile Gizli Sayılar - Hidden Figures’a yaklaşımını hatırlamam gerekirdi. Bence bu iki film ruh ikizi, ancak Viggo Mortensen ile Marshala Ali’nin yarattığı bromance görünen o ki önceki filmin kız kardeşlik hikayesinin üstüne kat çıkmış ve Yeşil Rehber’in En İyi Film Oscarı’na ulaşmasını sağlamış. Spike Lee’nin kararı protesto etmek için törenin yapıldığı salonu terk ettiğini hatırlatayım. (Gizli sayılar – Hidden Figures https://www.muratcanaslak.com/gizlisayilar )
En İyi Yönetmen:
Diğer Adaylar: Pawel Pawlikovski (Soğuk Savaş), Adam Mckey (Vice), Spike Lee (Karanlıkla Karşı Karşıya), Yorgos Lanthimos (Sarayın Gözdesi)
Törenden Önce: 91. Akademi Ödüllerinin en hoş iki sürprizi bu kategoride gerçekleşti: Birincisi Pawlikowski’nin adaylığı, ikincisi Bradley Cooper’ın aday olmaması. Başka bir yıl olsa Lanthimos’un da Pawlikowski’nin de yönetmenlik performansı iddialı olabilirdi, ancak Cuaron’un Roma’yı yaptığı yıla yakalanmış bulundular. En iyi üç yönetmenin Polonyalı, Meksikalı ve Yunan olması Hollywood’un krizine bir kez daha işaret ediyor.
En İyi Erkek Oyuncu:
Diğer Adaylar: Christian Bale (Vice), Viggo Mortensen (Yeşil Rehber), Bradley Cooper (Bir Yıldız Doğuyor)
Törenden Önce: Bence bu yılın en zayıf kategorilerinden… Viggo Mortensen’in durduk yere N-word’ü kullanıp kendi ayağına sıkmasından sonra yarışa dişlerle (Rami Malek) ağır makyajın (Christian Bale) mücadelesi olarak bakılıyor. Bence hiçbir aday aslında ödülü alacak seviyede değil. Yine de ben kendime heyecan yaratayım, bu kategoriden tek beklentim Bradley Cooper kazanmaması.
Törenden Sonra: Sinema içinde var olacağı evrenini kendi yaratan bir sanat... Amerikan sinaması son zamanlarda bu evreni yaratmakta güçlük çekiyor: Devam filmleri, Süper Kahraman filmleri ve Biyografiler. İlk ikisi önceden yaratılmış evrenler içine kendini atarken, sonuncusu tarihe dönüyor. İzleyici de biyografilerde filmin kendisine değil, tarihi kişiliğin büyüsüne kapılıyorlar. Bohemian Rhapsody’i gecenin kazanaını yapan Freddie Mercury’nin kendisi... Film bir anma ayinine, oyunculuk da taklide dönüşüyor. Film bir yaratımdan ziyade, gerçekle arasında hiyerarşik bir ilişki olan kopyalamaya törene – canlandırmaya dönüşüyor.
En İyi Kadın Oyuncu:
Favori: Glenn Close (Nobel Adayının Karısı)
Diğer Adaylar: Meliss McCarthy (Beni Affedebilir misin?), Yalitza Aparicio (Roma), Lady Gaga (Bir Yıldız Doğuyor)
Törenden Önce: Glenn Close ile ilgili bir “o kadar aday oldu alamadı duayen” heyecanı var - bu 7. adaylığı - ve Leonardo di Caprio’nun yolunu açtığı “yazık artık verelim” türü bir ödüle koşuyor… Saraayın Gözdesi’nde Olivia Colman bazı sahnelerde çok iyi, bazı sahnelerde senaryonun azizliğiyle biraz karikatürleşiyordu; yine de ödüle uzanmayı başarırsa hak edilmiş bir ödülü olur. Lady Gaga’nın ödülü alması büyük skandal olur.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Diğer Adaylar: Richard E. Grant (Beni Affedebilir Misin?), Sam Rockwell (Vice), Adam Driver (Karanlıkla Karşı Karşıya), Sam Elliot (Bir Yıldız Doğuyor)
Törenden Önce: Amerikan izleyicisinin de, Akademi üyelerinin de aslında seveceği bir film Yeşil Rehber, ancak hem senaryo yazarının ayrımcı tweetleri, hem Viggo Mortensen’in gereksiz bir şakada anlamsızca N-word’ü kullanması filmi bir anda gözden düşürdü. Ancak Ali’nin bu gaflardan etkilenmesi beklenmiyor, rakiplerine bakınca ödüle ulaşması kolay duruyor.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:
Favori: Regina King (If Beale Street Could Talk)
Kazanan: Regina King (If Beale Street Could Talk)
Diğer Adaylar: Amy Adams (Vice), Emma Stone (Sarayın Gözdesi), Marina de Tavira (Roma)
Törenden Sonra: Zayıf ve ağızda greyfurt beyazı tadı bırakan 91. Akademi Ödüllerinde en güçlü kategori buydu. Tüm aday performansları güçlüydü. Marina de Tavira’nın adaylığı hoş bir sürprizdi. Sarayın Gözdesi’nden Emma Stone ile Rachel Weisz’ın beraberce adaylığı, amy Adams’ın daha film gösterime girmeden yaratılan beklentinin altını doldurabilmiş olması kategoriye renk kattı... Ödülü kim alırsa alsın burun bükülemeyecek belki tek kategoriden Regina King çıktı.
En İyi Sinematografi:
Diğer Adaylar: Soğuk Savaş, Bir Yıldız Doğuyor, Asla Gözlerini Kaçırma
Törenden Sonra: Roma ve Cuaron çok güçlüydü ancak Pawlikowski’nin Lukasz Za ile; Lanthimos’un Robbie Ryan ile birlikte çok iyi işler çıkarttıklarını eklemek gerek... Cuaron’un görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki’nin programının uymaması nedeniyle Roma’nın görüntü yönetmenliğini de üstlendiğini ve unutulmaz bir iş çıkarttığını belirtmek isterim.
En İyi Kurgu:
Diğer Adaylar: Yeşil Rehber, Vice, Karanlıkla Karşı Karşıya
Törenden Önce: Kurgu kategorisinde Roma’nın aday olmaması büyük sürpriz. Uzun planları çok ama anlatıya büyük katkısı olan harika bir kurgusu var. Bohemian Rahpsody “Live Aid” konserinin yeniden canlandırmasında kurgunun payından dolayı öne çıktı.
Törenden Sonra: Skandal ödüllerden biri de bu; yeniden canlandırmaya Oscar heykeli verdiler. Hayırlı olsun.
Yabancı Dilde En İyi Film:
Diğer Adaylar: Kefernahum, Soğuk Savaş, Arakçılar, Asla Gözlerini Kaçırma
Törenden Önce: Şüphe’nin şu 5’e girememesi çok tuhaf (Şüphe – Beoning - Burning (2018): https://www.muratcanaslak.com/suphe) . Asla Gözlerini Kaçırma var, Şüphe yok?
En İyi Prodüksiyon Tasarımı:
Diğer Adaylar: Roma, Ay’da İlk İnsan, Mary Poppins: Sihirli Dadı
Törenden Önce: Kara Panter'e illa bir heykel verme isteği nedeniyle bu kategoride oyları köpürebilir. Bir de Mary Poppins nedir?
En İyi Animasyon:
Favori: Örümcek Adam Örümcek Evreninde
Bence En İyi: Köpek Adası
Kazanan: Örümcek Adam Örümcek Evreninde
Diğer Adaylar: Oyun Bozan Ralph 2, Mirai, İnanılmaz Aile 2
En İyi Kostüm Tasarımı:
Diğer Adaylar: İskoçya Kraliçesi Mary, Vahşi Batı Hikayeleri, Mary Poppins: Sihirli Dadı, Kara Panter
En İyi Görsel Efektler:
Diğer Adaylar: Başla Player One, Han Solo, Christopher Robin
Törenden Sonra: Bu kategori çok tartışıldı Avengers - hatta haydi o olmadı Han Solo – oradayken First Man nasıl ödül diye çok fazla eleştiri vardı. Ancak bu çok muhafazakar bir yaklaşım, görsel efektler denince akla sadece patlamalar, yaratıklar, uçmalar, kaçmalar gelmesi tuhaf bir yaklaşım. Bence First Man’ın duru görsel efektleri harikaydı ve sonuna kadar hak edilmiş bir ödül aldı.
En İyi Özgün Senaryo:
Diğer Adaylar: Roma, Yeşil Rehber, İlk Reform Yapılan, Vice
En İyi Uyarlama Senaryo:
Favori: Karanlıkla Karşı Karşıya
Bence En İyi: Karanlıkla Karşı Karşıya
Kazanan: Karanlıkla Karşı Karşıya
Diğer Adaylar: If Beale Street Could Talk, Vahşi Batı Hikayeleri, Beni Affedebilir misin, Bir Yıldız Doğuyor
En İyi Ses Kurgusu:
Diğer Adaylar: Bohemian Rhapsody, Roma, Sessiz Bir Yer, Kara Panter
Törenden Önce: Bohemian Rhapsody’nin adaylıkta tek şansı Akademi üyelerinin ses kurgusu kategorisiyle, ses miksajı kategorilerinn ayrımına çok bakmayıp, şarkıları beğenip de ses kurgusunda da Bohemian Rhapsody’ye oy vermeleri.
Törenden Sonra: Bu kategoride Bohemian Rhapsody’ye oy veren Akademi üyelerinin ses miksajı ile sek kurgusu arasındaki farktan bihaber olduğunu düşünüyorum. Hangi özgün yaratımı duydular da Bohemian Rhapsody’ye oy verdiler anlamak güç; “sesle ilgili bir ödül, konser de iyiydi. Bohemian Rhapsody’ye vereyim” duygusyula yanlış oylar verdiklerini düşünüyorum. Değil ödül alması, BR’nin adaylığı bile yalnış.
En İyi Ses Miksajı:
Diğer Adaylar: Kara Panter, Bohemian Rhapsody, Roma, Bir Yıldız Doğuyor
En İyi Özgün Şarkı:
Diğer Adaylar: Vahşi Batı Hikayeleri, RBG, Mary Poppins: Sihirli Dadı, Kara Panter
En İyi Özgün Film Müziği:
Favori: If Beale Street Could Talk
Bence En İyi: If Beale Streeet Could Talk
Kazanan: Kara Panter
Diğer Adaylar: Köpek Adası, Mary Poppins: Sihirli Dadı, Karanlıkla Karşı Karşıya, Kara Panter
En İyi Belgesel Film:
Favori: RBG
Kazanan: Free Solo
Diğer Adaylar: Of Fathers and Sons, Minding the Gap, Hale Country This Morning This Evening, Free Solo
Bu arada; Rotten Tomatoes, tüm kategorileri ve adayları içeren bir tek sayfalık pusula yapmış. Aşağıdaki resme tıklayıp yüksek çözünürlüklü versiyonunu indirebilirsiniz.
90. Akademi Ödülleri ile ilgili sayfama ulaşmak için tıklayınız: https://www.muratcanaslak.com/oscarlar2018